Ukrainan tilanne ja toimintaohjeita

Ukrainan tilanne ja toimintaohjeita

25.3.2022

Ukrainan sotatilan vuoksi meidän suomalaisten arki on saanut tummia sävyjä, ja siihen on tullut epävarmuutta. Sota on kaukana Suomesta mutta aiheuttaa ikään katsomatta monissa meistä pelkoa, vihaa, surua ja ahdistusta. Nämä tunteet ovat luonnollisia siitäkin huolimatta, että me suomalaiset olemme tällä hetkellä turvassa.

Tässä tilanteessa on tärkeää pitää kiinni tutusta arjesta sekä huolehtia omasta ja läheisten jaksamisesta. Suojele itseäsi ja lapsia liialta informaatiolta. Kaikki sosiaalisessa mediassa leviävä tieto ei välttämättä pidä paikkaansa. Nauti edelleen joko yksin tai yhdessä muiden kanssa niistä asioista, jotka tuottavat sinulle iloa ja levollisuutta. Onko sinun keinosi esimerkiksi liikunta, musiikki vai ehkä keskustelu toisten kanssa? Kriisin kohdatessa monia auttaa mahdollisuus toimia. Arkisten asioiden lisäksi se voi olla vaikkapa vapaaehtoistyöhön osallistumista tai lahjoitus avustusjärjestölle.

Älä jää tunteidesi ja huoliesi kanssa yksin. Auta kykyjesi mukaan myös lapsiasi jakamaan niitä. Jos kaipaat siihen tukea, voit ottaa yhteyttä alla oleviin palveluihin.

Parkanon kaupunki ja sen palvelut toimivat täysin normaalisti. Kaupunki ja sen valmiusorganisaatio ovat vuosien myötä harjoitelleet säännöllisesti ja varautuneet erilaisiin kriisi- ja poikkeustilanteisiin. Eri tilanteita varten on tehty suunnitelmia, mutta ne ovat luottamuksellisia eivätkä siksi ole nähtävillä kaupungin verkkosivuilla.

Toimintaohjeita Ukrainasta saapuneille (Myös Ukrainan kielellä)

Migri toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen Linkki

Jaettavat ohjeet Ukrainasta paenneille Linkki

Keskusteluapua tarjoavat

Seurakunta ja kirkko

Kirkon palveleva puhelin puh. 0400 22 11 80, joka ilta klo 18–24.

Kirkon keskusteluapua -palveleva chat ma–pe klo 12–20.

Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Lähetä kirje osoitteella: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki.

Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 numeroon 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi eikä puhelua nauhoiteta.
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
  • Sekasin-chat ja -Discord nuorille: Matalan kynnyksen keskusteluapua tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chat on avoinna ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
  • Sekasin-Discord on auki 24 h.
  • SOS-lapsikylän Apuu-chat on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapsille tilanteeseen, jossa he kokevat olonsa turvattomaksi ja tarvitsevat apua. Chat on auki joka päivä klo 9–22
  • Ensi- ja turvakotien liiton lasten ja nuorten oma chat on avoinna arkisin klo 15–18
  • Tältä sivustolta löydät pdf-tiedoston, johon Psykotraumayhdistys on koonnut tietoa ja vinkkejä vanhemmille ja muille aikuisille lapsen tukemiseksi.

Parkanon kaupungin tarjoama tuki (myös kihniöläisille)

Sosiaalipalveluiden neuvontapuhelin

Parkanon kaupungilla vastaa arkipäivisin klo 8–16 numero 044 7865 351 akuutteihin sosiaalipalveluiden kysymyksiin. Virka ajan ulkopuolella soita Tampereen yksityismajoituskeskus 0500625990. Hätätilanteessa aina 112.

Välitöntä apua edellyttävä akuutti tilanne

Jos tarvitset välitöntä apua, ota yhteyttä Parkanon Terveyskeskukseen 03 4433 400 tai hätänumeroon 112.

Jos järjestän kuljetuksia ja tuon ukrainalaisia Suomeen, mitä teen?

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen.

Maahanmuuttovirasto on ottanut 3.3.2022 käyttöön ilmoituslomakkeen, johon kuljetuksia järjestäviltä pyydetään ennakkotiedot Ukrainasta saapuvista kuljetuksista.

Miten voin tukea ukrainalaisia?

Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia hädän keskellä. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Avustusjärjestöillä, esimerkiksi Suomen Punaisella Ristillä, Unicefilla, Kirkon Ulkomaanavulla ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöllä, on kokemusta kriisitilanteista ja toimivat hankintaketjut.

Väestönsuojelu ja varautuminen

Suomen viranomaiset ovat hyvin varautuneet. Viranomaisten tehtäviin kuuluu pitää yllä väestön perushuoltoa ja yhteiskunnan toimintakykyä kriisitilanteissa sekä suojata väestöä tarvittaessa. Pelastustoimen sivuilta löytyy tietoa omatoimiseen varautumiseen.

Parkanon kaupunki kartoittaa tällä hetkellä majoitustiloja hätämajoitukseen sekä mahdolliseen pidempiaikaisten turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Lisäksi kaupungin omaa huoltovarmuutta parannetaan entisestään.

Väestönsuojia kansalaisille on lähinnä suurimmissa suomalaisissa kaupungeissa. Parkanossa väestösuojatiloja on lähinnä kerrostalojen yhteydessä talojen asukkaille. Kiinteistönomistajien tulee huolehtia, että tällaiset väestönsuojat ovat tarvittaessa käyttöönotettavissa.

Myös joditabletit ovat olleet esillä viime päivien keskusteluissa. Varautumisen ja viranomaisen pysyvän ohjeen mukaisesti joditabletteja pitäisi olla kotona, loma-asunnolla, taloyhtiöiden väestönsuojissa, työpaikoilla, kouluissa, terveyskeskuksissa, päiväkodeissa ja muissa hoitolaitoksissa. Etenkin lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaat) ja raskaana olevien suojaaminen säteilyaltistukselta on tärkeää, koska heidän elimistönsä on herkempi säteilylle kuin aikuisväestön. On kuitenkin syytä muistaa, että joditabletit otetaan vain viranomaisen kehotuksesta.
Joditablettien saatavuus on tällä hetkellä rajallista, mutta tiedustella kannattaa paikallisesta Apteekista.

Kirjoittajat

Nimi Kristiina Mäkelä
Tehtävänimike Talous- ja hallintojohtaja
Puhelinnumero +358 44 7541 203
Sähköposti