Sivistys- ja hyvinvointilautakunta

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta 2021-2025

4.9.2024

#5556

Tila

Julkaistu
Kokousnumero 11/2024
Kokouspäivä 4.9.2024
Kokouksen alkuaika 18:00
Kokouksen päättymisaika 20:08
Kokouspaikka Kunnantalon kokoushuone
Pöytäkirjan tarkastus
Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Kyllä
Tarkastuspäivä 4.9.2024
Pöytäkirja yleisesti nähtävänä
Paikka Kihniö
Aika 05.09.2024
Allekirjoittajan nimi Jenni Vehmasto
Allekirjoittajan titteli Toimistosihteeri
§ 71 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
Päätösehdotus

Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Merkitään kokoukseen osallistujat.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 72 Pöytäkirjan tarkastajien valinta
Päätösehdotus

Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Tarkastusvuorossa sovitun käytännön mukaisesti ovat Silja Oksanen ja Maarit Toroskainen. Pöytäkirja tarkastetaan 04.09.2024 ja pidetään nähtävänä 05.09.2024 kunnan tietoverkossa.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 73 Lukuvuoden 2024-2025 lukuvuosisuunnitelman hyväksyminen
Muut osallistujat Männikkö-Tarsia Tarja

Opetuksen järjestäjän tulee laatia lukuvuosittain opetussuunnitelmaan perustuva suunnitelma, jossa määrätään opetuksen yleisestä järjestämisestä, opetustunneista ja opetuksen yhteydessä järjestettävästä muusta toiminnasta sekä työajoista, koulun ulkopuolella annettavasta opetuksesta sekä muista tarpeellisista opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista. (PoA 9 §)

Lukuvuosisuunnitelma on laadittu opetussuunnitelman mukaisesti. Työajat lukuvuodelle 2024-2025 ovat seuraavat:

Syyslukukausi

Alkaa keskiviikkona 07.08.2024

Päättyy perjantaina 20.12.2024

Kevätlukukausi

Alkaa tiistaina 07.01.2025

Päättyy lauantaina 31.5.2025

Lomat

Syysloma (vko 42) 14.10. - 20.10.2024

Joululoma 21.12.2024 - 06.01.2025

Talviloma (vko 9) 24.02. - 02.03.2025

Pääsiäisloma 18.04. - 21.04.2025

Vapaapäivät

Itsenäisyyspäivä perjantai 06.12.2024

Vappu torstai 01.05.2025

Vapaapäivä perjantai 02.05.2025

Helatorstai 29.05.2025

Luokkatunnit esitetään kokouksessa.

Luokkatunnit Kihniön yhtenäiskoulussa:

Yhtenäiskoulu 269 h

Erillinen esiopetusryhmä 19 h

Laaja-alainen erityisopetus 26 h

Erityisopetuksen pienryhmät 49 h

________________________________________

Yhteensä 363 h

Tukiopetusta annetaan seuraavasti:

Yhtenäiskoulu 130 h / lukuvuosi

Oppilasmäärät 2024 (2023/2022)

Esioppilaita 9 (11/11)

Erityisopetuksen pienryhmät 10 (11/12)

Valmistava opetus 2 (0/3)

vuosiluokat 1-5 73 (83/92)

vuosiluokat 6-9 75 (65/63)

________________________________________

Yhteensä 169 (170/181)

Poikkeamat lukujärjestyksiin kirjataan koulun omaan lukuvuosisuunnitelmaan. Lukuvuosisuunnitelma esitellään myöhemmin.

Liitteet: Työsuunnitelma (liite 1) esitetään kokouksessa.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyy yhtenäiskoulun lukuvuosisuunnitelman lukuvuodelle 2024 - 2025.

Asian kokouskäsittely

Työsuunnitelmaan lisättiin työelämätapahtuma Onnistu Virroilla 23.1.2025 8.lk ja 9.lk.:lle.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 74 Suunnitelmien hyväksyminen
Muut osallistujat Männikkö-Tarsia Tarja

Kunnan hallintosäännön (§ 29) mukaan sivistys- ja hyvinvointilautakunnan tulee hyväksyä erilaiset koulun suunnitelmat sekä järjestyssäännöt. Järjestyssäännöt (liite 2), kriisisuunnitelma (liite 3) ja pelastussuunnitelma (liite 4) esitellään kokouksessa.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyy yhtenäiskoulun pelastus- ja kriisisuunnitelmat sekä järjestyssäännöt.

Asian kokouskäsittely

Rehtori Tarja Männikkö-Tarsia poistui asian käsittelyn jälkeen klo 18:47.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 75 Määräraha- ja organisaatiomuutos teknisen lautakunnan alaisuuteen siirtyviin siivouksen tukipalveluihin

Sivistys- ja tekninen toimi on syksyllä 2023 teettänyt kunnan siivoustyön mitoituksen, jonka mukaan koko kunnan tasolla siivouspalvelujen järjestämisessä on kehityspotentiaalia. Kunnan toiminnallisten kiinteistöjen ja asuinrivitalojen saunatilojen vuotuinen henkilömitoitus on 3,5 htv, sisältäen ylläpito- ja perussiivouksen.

Kihniön kunnassa kiinteistöjen siivouspalvelut tuotetaan omana palveluntuotantona. Sivistystoimessa on toiminut neljä henkilöä ja teknisellä yksi osa-aikainen henkilö, yhteensä 4,5 htv. Kehittämisen kannalta siivouspalvelujen keskittäminen on keskeistä, jolloin prosessit ja resurssit on helpommin optimoitavissa. Useat siivouspalveluja itse järjestävät kunnat tuottavat siivouspalvelut teknisenä tukipalveluna, joka tavanomaisimmin on organisoitu teknisen toimen kustannuspaikalle.

Helmikuussa 2024 valmistui Kihniön kunnan teknisen sektorin palvelutuotannon organisointi ja toimintamalliselvitys. Suositusten mukaan teknisten palvelujen suorituksen johtamista tulee kehittää siten, että siivous- ja laitosmiespalveluihin osoitetaan työn-johtoresurssia. Kehittämiseen liittyy se, että siivouspalvelut siirretään sivistystoimelta teknisen toimen tukipalveluksi.

Siivouspalvelujen organisaatiomuutos on paitsi kunnan kehitystyötä, myös osa kunnan talouden sopeuttamistyötä. Kunnanvaltuuston hyväksymän talouden sopeuttamisohjelman mukaan vuotuinen säästö siivouspalvelujen keskittämisessä on 34 000 euroa. Kustannustehokkuuden lisäksi muutoksella tavoitellaan palvelutuotannon tarpeenmukaisuutta, joustavuutta sekä edistetään työhyvinvointia. Muutoksen myötä ei tule lomautuksia tai irtisanomisia, vaan henkilöstöjärjestelyt hoidetaan määräaikaisuus- ja eläkejärjestelyin.

Työnantaja on neuvotellut henkilöstön kanssa toiminnan muutoksista johtuvista henkilöstövaikutuksista ja töiden järjestelyistä, jotka eivät johda työntekijöiden irtisanomiseen, lomauttamiseen tai osa-aikaistamiseen. Vaikka käsiteltävässä asiassa ei aiheudu yhteistoimintalain 4 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä, asiasta on käyty neuvottelu siivouspalvelujen työntekijöiden kanssa. Lisäksi asia on käsitelty myös yhteistyösuojelutoimikunnassa.

Siistijöiden esihenkilö on 1.8.2024 alkaen tekninen johtaja.

Kuluvan vuoden talousarvioon tehdään määrärahamuutos, jossa sivistys- ja hyvinvointilautakunnan alaisen kustannuspaikan 0033300 Siivous ja puhtaanapito tukipalvelun jäljellä oleva määräraha 64.539 € siirretään teknisen lautakunnan uudelle kustannuspaikalle 006625 Siivouspalvelut.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta:

  • esittää valtuustolle määrärahamuutosta, jossa sivistys- ja hyvinvointilautakunnan alaisen kustannuspaikan 0033300 Siivous ja puhtaanapito tukipalvelun jäljellä oleva määräraha 64.539 € siirretään teknisen lautakunnan uudelle kustannuspaikalle 006625 Siivouspalvelut
Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 76 Kihniön yhtenäiskoulun tyhy-ryhmän esitys sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle

TYHY-RYHMÄN ESITYS SIVISTYSLAUTAKUNNALLE

Kihniön yhtenäiskoulun tyhy-tiimi esittää, että koko Kihniön kunnan henkilöstölle myönnettäisiin oikeus käyttää Gym 51 -kuntosalia maksutta ja rajoituksetta työkyvyn ja -hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekä niiden edistämiseksi. Palvelu on jo olemassa, joten sen järjestäminen ei maksa kunnalle erikseen.

Tutkitusti lyhytkin liikkuminen edistää ja ylläpitää kuntoa, lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja siten edistää työhyvinvointia. Siksi onkin tärkeää, että kuntosalin käyttöä ei rajata yksittäiseen esim. tunnin mittaiseen käyttökertaan viikossa, vaan salille on mahdollisuus pistäytyä lyhyemmäksikin ajaksi, vaikka useamman kerran viikossa. Näin henkilöstölle luodaan joustava, matalan kynnyksen palvelu, jonka käyttäminen ei kaadu varallisuuteen eikä aikatauluttamiseen. Lisäksi yhden yhteisen vuoron tarjoaminen kunnan henkilöstölle olisi mahdotonta erilaisten työaikataulujen vuoksi.

Liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja se vahvistaa mm. stressinhallintaa ja lisää energisyyttä. Kiireisten työpäivien aikana ei ehditä pysähtymään riittävästi, eikä ehditä kohdata kanssaihmisiä. Kuntosalikäynnit auttavat “pään nollaamiseen”, ja jos niitä voidaan toteuttaa yhdessä -pienemmilläkin porukoilla- niin hyödyt moninkertaistuvat. Sosiaaliset suhteet ovat mielelle ja aivoille suorastaan välttämättömiä, ja yhdessä liikkuminen ylläpitää sosiaalisia suhteita, kasvattaa yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä. Työntekijät ovat sitoutuneempia ja joustavampia, kun yhteishenki on hyvä ja yhteisöllisyys vahva. Pienessä kunnassa yhden työntekijän rooli ja vaikutus on suuri, joten on erittäin tärkeää, että yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen lisääntyvät.

Hyvä yhteishenki ja vahva yhteisöllisyys on suuri voimavara, joka on mahdollista toteuttaa pienessä ja joustavassa kunnassa.

Pidempiaikaisen kuntosalikortin on hankkinut vain 7 kunnan henkilökunnan jäsentä, eli pääsymaksuissa menetettäisiin vuodessa 770 euron tulot. Kulkukortin panttimaksun henkilökunta maksaisi edelleen itse.

Vapaa pääsy kuntosalille voi vaikuttaa sairauspoissaolojen vähenemiseen. Yhden poissaolopäivän hinta on noin 445 euroa. Mikäli onnistumme edistämään Kihniön kunnan henkilöstön terveyttä sekä sairauksien ehkäisyä, ja poissaolopäivät vähenevät, niin maksuttomasta kuntosalin käyttöoikeudesta koituva rahallinen hyöty on huomattava. Esim. 10%:n lasku poissaoloihin säästäisi vuodessa 22 604 euroa.

Palvelun hyödyllisyyttä voidaan kartoittaa kyselyllä, joka pystytään toteuttamaan sisäisesti, joten siitäkään ei koidu ylimääräisiä kustannuksia.

Säästötoimista huolimatta olisi tärkeää edistää henkilökunnan työhyvinvointia, ja nyt se on vieläkin tärkeämpää, kun työterveyspalveluista on jo jouduttu leikkaamaan.

Huomionarvoista on myös se, että jatkossa tällainen työsuhde-etu voi antaa vetovoimaa myös rekrytointiin.


Kihniössä 30.8.2024

Kihniön yhtenäiskoulun tyhy-tiimi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tyhy-ryhmän esityksen arviointi:

Sopeuttamistoimista ja vähäisistä resursseista huolimatta on edelleen tärkeää miettiä keinoja edistää henkilöstön hyvinvointia, jaksamista ja työkykyä. Työsuhde-etuja on jo jouduttu leikkaamaan osana talouden sopeuttamista. On kuitenkin erilaisia edullisia tai maksuttomia tapoja edistää työkykyä ja työhyvinvointia, joista yksi on yllä oleva tyhy-ryhmän esitys kuntosalipalveluista. Tyhy-ryhmän esitys on henkilöstölähtöinen, jolloin myös henkilöstö tulee kuulluksi heitä koskevissa työhyvinvointia edistävissä asioissa.

Tyhy-ryhmän esitystä puoltaa kuntastrategia ja vuoden 2024 talousarvioon kirjatut tavoitteet sekä Varman poissaolokustannusten arviointi ja Työterveyslaitoksen suositukset sairauspoissaolojen vähentämiseen.

Kuntastrategia: Strategian mukaan työhyvinvointi on kunnalle tärkeää ja tavoitteena on olla vetovoimainen työnantaja

Vuoden 2024 talousarvion tavoite: Työsuhde-edut paranevat.

Kustannusvaikutukset: Kuntosalia käyttää seitsemän kunnan henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä, jolloin vuodessa kuntosalimaksuista henkilöstön osalta saadaan 770€. Yhden sairauspäivän hinta on 445€. Poissaolopäivien kokonaiskustannus Kihniön kokoisessa kunnassa Varman laskurin mukaan on vuodessa noin 226 044€. Jo 10%:n lasku poissaoloihin säästää 22 604€ vuodessa. Tukemalla työntekijöiden työkykyä ja terveyttä voidaan todistetusti vähentää sairauspoissaolojen määrää.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle päätettäväksi, että henkilökunta pääsee testaamaan kuntosalilla käymistä vuoden 2024 loppuun asti maksutta, jonka jälkeen edun vaikuttavuus arvioidaan. Jatkosta päätetään kokeilujakson jälkeen.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Tiedoksi Kunnanhallitus
§ 77 Osavuosikatsaus 01.01. - 30.06.2024

Tulosyksikkökohtaisen toteutumaraportin per 30.06.2024 mukaan koko sivistystoimen tulojen toteutumaprosentti on 49,1 (77,9). Menojen toteutumaprosentti on 49,3 (50,5).

Toimintakate 30.06.2024 oli 49,4 (44,8).

Esityslistan liitteenä sivistystoimen osavuosikatsaus 01.01. - 30.06.2024 (liite 5).

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee talousarvion osavuosikatsauksen 01.01. - 30.06.2024 (liite 5) tietoonsa saatetuksi ja saattaa sen kunnanhallituksen ja edelleen kunnanvaltuuston tietoon.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Tiedoksi Kunnanhallitus, kunnanvaltuusto
Liitteet
§ 78 Viranhaltijapäätökset

Hyvinvointijohtajan viranhaltijapäätökset ajalta 13.08.-04.09.2024

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee viranhaltijapäätökset tietoonsa saatetuksi eikä käytä otto-oikeuttaan.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 79 Ilmoitus- ja muut asiat
  • Syksyllä alkavat liikuntaryhmät
  • Sovitaan seuraava kokousaika
Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee ilmoitus- ja muut asiat tietoonsa saatetuksi sekä sopii seuraavan kokousajan.

Asian kokouskäsittely

Seuraavat kokousajat sovittiin tiistaille 29.10. klo 17 ja keskiviikolle 13.11. klo 18.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Lataa pdf

Henkilöt

Henkilöt
Törmä Leila Puheenjohtaja
Nevanperä Mikko Varapuheenjohtaja
Lankinen Vilja Pöytäkirjanpitäjä
Oksanen Silja Tarkastajat
Toroskainen Maarit Tarkastajat
Kaikkonen Sirpa Osallistujat
Kivioja Antti Osallistujat
Koivukoski Mikael Osallistujat
Malin Marketta Osallistujat
Oksanen Silja Osallistujat
Toroskainen Maarit Osallistujat
Männikkö-Tarsia Tarja Muu osallistujat
Yhtenäiskoulun rehtori
Shemeikka Mika Muu osallistujat
Kunnanhallituksen edustaja