Sivistys- ja hyvinvointilautakunta

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta 2021-2025

12.8.2024

#5525

Tila

Julkaistu
Kokousnumero 10/2024
Kokouspäivä 12.8.2024
Kokouksen alkuaika 18:00
Kokouksen päättymisaika 19:01
Kokouspaikka Kunnantalon kokoushuone
Pöytäkirjan tarkastus
Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Kyllä
Tarkastuspäivä 12.8.2024
Pöytäkirja yleisesti nähtävänä
Paikka Kihniö
Aika 13.08.2024
Allekirjoittajan nimi Jenni Vehmasto
Allekirjoittajan titteli Toimistosihteeri
§ 63 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
Päätösehdotus

Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Merkitään kokoukseen osallistujat.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 64 Pöytäkirjan tarkastajien valinta
Päätösehdotus

Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Tarkastusvuorossa sovitun käytännön mukaisesti ovat Mikael Koivukoski ja Marketta Malin. Pöytäkirja tarkastetaan 12.08.2024 ja pidetään nähtävänä 13.08.2024 kunnan tietoverkossa.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 65 Muutos koulukuljetuksen myöntämisen päätökseen
Edeltävä kohta § 53 Koulukuljetuksen myöntäminen vieraspaikkakuntalaisille

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 8/2024 (5.6.2024) päättänyt, että:

1.Koulukuljetus Kihniön kuntarajojen sisällä on maksutonta vieraspaikkakuntalaiselle siitä lähtöpisteestä, mistä ensimmäisen kihniöläisen kuljetusoppilaan matka alkaa.

Ensimmäisen kihniöläisen kuljetusoppilaan kyytiin ottaminen vaihtelee lukuvuosittain ja viimeisen kihniöläisen kuljetusoppilaan kyydistä jättäminen vaihtelee päivittäin. Kyyditysoppilaat eivät ole vieraspaikkakuntalaisille tiedossa eikä huoltajat pysty ennakoimaan kyydeistä koituvia maksuja. Maksu voi näin ollen muuttua merkittävästi kymmenen kouluvuoden aikana (e-9.lk.).

3. Kihniön kunnan ulkopuolella huoltajilta laskutetaan liikennöitsijälle kulloinkin maksettava taksa / km.

Palvelu on perheen itse ostamaa palvelua Kihniön kuntarajan ulkopuolella, jolloin Kihniön kunta ei voi määrittää taksaa.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että:

1. Koulukuljetus on maksutonta vieraspaikkakuntalaisille Kihniön kuntarajojen sisällä.

2. Huoltajat sopivat taksasta liikennöitsijöiden kanssa.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Tiedoksi Liikennöitsijät
§ 66 Lausunto kunnanhallitukselle tarkastuslautakunnan huomioista arviointikertomuksessa

Kihniön kunnan tarkastuslautakunta toteaa vuoden 2023 arviointikertomuksessaan, että toiminta on ollut olennaisilta osin asetettujen tavoitteiden mukaista. Tarkastuslautakunta esitti sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle kaksi kysymystä.

Hyvinvointisuunnitelman taviotteiden toteutuminen

Turvallisen elinympäristön tavoitteiden osalta tarkastuslautakunta kysyy: Mitä toimenpiteitä on suunniteltu tehtävän tavoitteiden paremman saavutettavuuden takaamiseksi?

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan lausunto:

  1. Luodaan kuntaan moniammatillisen ennaltaehkäisevän päihdetyön rakenteet: EPT-työtä tehdään yhdessä muiden kuntien, Pirhan ja järjestöjen kanssa. Suunnittelutyö aloitetaan yhdessä Parkanon, Hämeenkyrön ja Ikaalisten hyvinvointikoordinaattorien kanssa tiistaina 13.8.2024.
  2. Kuvataan päihteiden käytön ehkäisy ja käyttöön puuttuminen koulun oppilashuoltosuunnitelmassa: Päihteiden käytön ehkäisy ja käyttöön puuttuminen on kuvattu kesällä 2023 päivitetyssä opiskelijahuoltosuunnitelmassa. Lisäksi lukuvuoden 2024-2025 aikana osana koulupsyykkarihanketta tehdään palveluketjukuvaus.
  3. Lapset puheeksi- menetelmän käyttö aikuisille suunnatuissa päihdepalveluissa: SOTE-uudistuksen myötä päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat siirtyneet Pirhalle.
  4. Pysy Pystyssä-kampanja: Kaatumisen ehkäisyyn voidaan vaikuttaa pitämällä huolta kuntalaisten liikuntakyvystä sekä kotipihan ja taajama-alueiden turvallisuudesta huolehtimalla. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta järjestää ikääntyneille liikuntamahdollisuuksia ja välittää viestin turvallisen ympäristön merkityksestä kaatumisen ehkäisyssä tekniselle lautakunnalle.
  5. Paloturvallisuus kotona: Järjestetään kampanja 11.2.2025 Testaa palovaroitin -päivänä sekä muistutetaan nuohouksen tärkeydestä syksyllä 2024.
  6. Vesillä liikkumisen turvallisuus: Selvitetään järjestöjen mahdollisuus osallistua kampanjaan.
  7. Heijastinkampanjat: Kampanja on toteutunut vuosittain Kihniön yhtenäiskoululla, mutta kampanja laajennetaan tavoittamaan kaikki kunnan asukkaat.
  8. Liikenneturvatyöryhmän kokouksissa esiteltyjen materiaalinen hyödyntäminen: Kokouksissa saatu materiaali jaetaan mahdollisimman kattavasti.

Vapaa-aikapalvelut

Tarkastuslautakunta totesi lausunnossaan, että hyvään johtamiseen kuuluu säännölliset kehityskeskustelut. Tarkastuslautakunta kysyy hallintokunnittain: Millä tavoin kehityskeskustelujen pitäminen on ohjeistettu ja monenko kehityskeskustelut on pitämättä vuodelta 2023?

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan lausunto: Sivistystoimessa tavoitteena on pitää kehityskeskustelut vuosittain. Kehityskeskustelun ohjeistus ja runko on sama kaikille. Vastauksia on tarkoitus peilata edelliseen vuoteen. Molemmat osapuolet valmistautuvat kehityskeskusteluun etukäteen strukturoitujen kysymysten avulla. Vuonna 2023 pidettiin kehityskeskusteluja 37/44.

Lisäksi sivistys- ja hyvinvointilautakunta ottaa huomioon tarkastuslautakunnan toteamuksen, ettei vapaa-aikaohjaajalle ole tehty tehtävänkuvausta. Tehtävänkuvauksia puuttuu myös muilta työntekijöiltä, jonka vuoksi syksyn 2024 aikana työnkuvaukset tullaan tekemään vapaa-aikaohjaajan lisäksi päiväkodinjohtajalle, Wilma-vastaavalle, sivistystoimen toimistosihteerille ja koulu-/etsivä nuorisotyöntekijälle.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta lähettää kunnanhallitukselle oheisen vastauksen

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Tiedoksi Kunnanhallitus
§ 67 Kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24)

Hallintosäännön 30 §:n mukaan sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle kuuluu kotouttamisen edistäminen kunnassa. Kotoutumislakia (681/2023) on uudistettu ja se tulee voimaan 1.1.2025 yhtä aikaa TE-palvelujen uudistuksen kanssa. Kunnilla on TE24- ja KOTO24 -uudistusten myötä kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä. Työvoimaviranomainen vastaa kotoutumisohjelmaan sisältyvien palveluiden järjestämisestä työnhakijana oleville maahanmuuttaneille. Kotoutumislaissa määriteltyjä tehtäviä on myös hyvinvointialueilla, ELY-keskuksilla, KEHA-keskuksella ja työ- ja elinkeinoministeriöllä.

Kunnalla on yleinen velvollisuus suunnitella, kehittää ja seurata kotoutumisen edistämistä. Tarvittaessa kunnan on toteutettava tätä velvollisuuttaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Kunnan tulee sovittaa oman ja työllisyysalueen kotoutumisen edistämisen suunnittelu ja kehittäminen yhteen hyvinvointialueen vastuulla olevan palveluiden suunnittelun ja kehittämisen kanssa.

Vuoden 2024 loppuun asti voimassa olevassa kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa (1386/2010) säädetään kunnan suunnitteluasiakirjasta, jonka nimi on kotouttamisohjelma. Kun uusi kotoutumislaki tulee voimaan, kotouttamisohjelma-käsitteestä luovutaan, mutta suunnitteluvelvollisuus säilyy kunnalla.

Kunnan on otettava kotoutuja-asiakkaat ja maahanmuuttajat huomioon strategisissa suunnitelmissaan kuten kuntastrategiassa. Kunnan pitää varmistaa, että erityisesti järjestöt ja kunnan alueella asuvat maahanmuuttajat voivat osallistua kotoutumisen edistämisen suunnitteluun. Kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien ja kotoutuja-asiakkaiden kotoutumisen edistämisen suunnittelusta, kehittämisestä ja seurannasta.

ELY-keskus seuraa toimialueellaan kotoutumisen suunnittelun asianmukaista toteutumista ja voi käydä kuntien kanssa keskustelua mahdollisista epäkohdista. ELY-keskuksien tehtävänä on tukea kuntia kotoutumisen edistämisen suunnittelussa, toteuttamisessa ja yhteensovittamisessa.

Kunnan kotoutumisen edistämisen suunnittelussa on otettava huomioon valtakunnalliset tavoitteet, jotka asetetaan Valtion kotoutumisen edistämisohjelmassa (VALKO) sekä työ- ja elinkeinoministeriön vahvistamissa työllisyyden edistämisen valtakunnallisissa tavoitteissa kotoutuja-asiakkaiden osalta.

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee kotoutuslain kokonaisuudistuksen tietoonsa saatetuksi.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 68 Viranhaltijapäätökset

Hyvinvointijohtajan viranhaltijapäätökset ajalta 8.5.-12.8.2024

Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee viranhaltijapäätökset tietoonsa saatetuksi eikä käytä otto-oikeuttaan.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
§ 69 Ilmoitus- ja muut asiat
  • Arboretum-talkoot
  • Avustuspäätös LSSAVI/9326/2024, Liikkuvat odotustunnit, 9000e
  • Avustuspäätös LSSAVI/10240/2024, Koulunuorisotyö Kihniön yhtenäiskoulussa, 15 000e
  • Sovitaan seuraava kokousaika.
Päätösehdotus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee ilmoitus- ja muut asiat tietoonsa saatetuksi sekä sopii seuraavan kokousajan.

Päätös Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Lataa pdf

Henkilöt

Henkilöt
Törmä Leila Puheenjohtaja
Nevanperä Mikko Varapuheenjohtaja
Lankinen Vilja Pöytäkirjanpitäjä
Koivukoski Mikael Tarkastajat
Malin Marketta Tarkastajat
Kaikkonen Sirpa Osallistujat
Kivioja Antti Osallistujat
Koivukoski Mikael Osallistujat
Malin Marketta Osallistujat
Oksanen Silja Osallistujat
Toroskainen Maarit Osallistujat