Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. | Kyllä |
---|---|
Tarkastuspäivä | 15.5.2023 |
Paikka | Kihniö |
---|---|
Aika | 16.5.2023 |
Allekirjoittajan nimi | Päivi Shemeikka |
Allekirjoittajan titteli | toimistosihteeri |
Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Merkitään kokoukseen osallistujat.
Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Tarkastusvuorossa sovitun käytännön mukaisesti ovat Nina Niemenmaa ja Janne Ojala. Pöytäkirja tarkastetaan 15.5. ja pidetään nähtävänä 16.5. kunnan tietoverkossa.
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen lautakunnan esityksen ja päättää esittää kunnanvaltuustolle 10.000 euron lisämäärärahaa teknisen hallinnon kustannuspaikalle selvitystyön asiantuntijapalveluiden hankintaan.
Tekninen johtaja esitteli asiaa kokouksessa.
Oheisena asemapiirros.
Kunnanhallitus myöntää poikkeamisluvan teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti.
Poikkeamislupapäätös on voimassa 1 vuoden, jonka aikana poikkeamislupaa vastaava rakennuslupa tulee laittaa vireille. Poikkeamislupapäätös on liitettävä rakennuslupahakemukseen.
Tekninen johtaja esitteli asiaa.
Liite 1 Perustelut muutostarpeelle
Liite 2 Ehdotus Kihniön kunnan ympäristönsuojelumääräyksiksi
Kunnanhallitus hyväksyy Kihniön kunnan ympäristönsuojelumääräykset ja esittää sitä edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.
Tekninen johtaja esitteli asiaa.
Liite 7 kaavoituskatsaus 2023
Kunnanhallitus päättää, että:
1. Kaavoituskatsaus hyväksytään liitteen 7 mukaisena.
2. Katsaus lähetetään tiedoksi Pirkanmaan ELY - keskukselle, Pirkanmaan liitolle ja valtuustolle.
3. Kaavoituskatsaus laitetaan nähtäville kunnan verkkosivuille ja ilmoitustaululle.
Tekninen johtaja esitteli asiaa kokouksessa. Poistui kokouksesta tämän asian jälkeen klo 17.25.
Pirkanmaan kunnat ovat sopineet kuntajohtajakokouksessa 2.12.2022 Pirkanmaan laajuisen 1.5.2022 käynnistyneen Ukraina-projektin jatkamisesta ajalla 1.1.2023 – 31.12.2023. Ukraina-projekti kartoitti vuonna 2022 Pirkanmaan kuntien tuen ja koordinaation tarpeita ja tarvekartoituksen myötä nähtiin tarvetta jatkaa Pirkanmaan laajuista koordinaatiota vuonna 2023.
Projektin tarkoitus on tukea ukrainalaisia pakolaisia kotoutumaan Pirkanmaalle ja sitä kautta edistää kohderyhmän terveyttä ja hyvinvointia, yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja aktiivista toimijuutta sekä vahvistaa paikallista elinkeinoelämää ja pitovoimaa. Projekti tiivistää viranomais- ja verkostoyhteistyötä asettautumisen tuessa, sujuvoittaa palveluprosesseja sekä parantaa tiedonkulkua ja mahdollistaa nopeaa reagointia muuttuvissa tilanteissa.
Projektin ohjausrakenteena toimii työllisyyden ja työikäisten kotoutumisen edistämisen osalta Pirkanmaan työllisyyden edistämisen kuntakokeilun operatiivinen johtoryhmä. Muiden teemojen osalta ohjausrakenteena toimii kuntien yhdyshenkilöistä muodostettu verkosto. Projektin henkilöstö toimii Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen työnjohdon alaisuudessa. Ukraina-projekti on erillinen määräaikainen yhteistyöprojekti, eikä se siten ole päällekkäinen työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta Pirkanmaan alueella solmitun kuntien välisen yhteistyösopimuksen kanssa.
Projektin kustannusten jakamisesta kuntien välillä sovitaan liitteenä olevalla sopimuksella. Sopimuksessa Ukraina-projektin kustannusten jakamisesta Pirkanmaan kuntien kesken määritellään projektista syntyvien kustannusten jakoperusteet. Tampereen kaupunki vastaa projektissa 50 prosentista projektipäällikön palkkakustannuksia sekä toisen projektille palkatun projektisuunnittelijan kustannuksesta. Lisäksi Tampereen kaupunki vastaa 50 prosentista projektin muista kustannuksista (mm. tilat, viestintä, matkakulut). Muiden Pirkanmaan kuntien kesken jaettava kustannus muodostuu 50 prosentista projektipäällikön palkkakustannuksia ja yhden projektisuunnittelijan palkkakustannuksista sekä 50 prosentista projektin muista kuluista (mm. tilat, viestintä, matkakulut). Edellä mainittu osuus projektin kustannuksista jaetaan muiden Pirkanmaan kuntien (ei Tampere) kesken asukasluvun suhteessa.
Tampereen kaupungin projektin budjetin mukainen maksuosuus on noin 103 062 euroa. Projektin kustannukset laskutetaan projektiin osallistuvilta kunnilta toteuman perustella tammi- helmikuussa 2024.
Kihniön kunnan maksuosuus on arvioitu olevan noin 658 euroa. Lopullinen todellisiin kustannuksiin perustuva laskutus tapahtuu alkuvuodesta 2024.
Liite 3 sopimusluonnos
Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä 3 olevan Pirkanmaan kuntien välinen kustannustenjakosopimuksen Ukraina-projektin kustannusten jakamiseksi.
Tampereen kaupungin työllisyysjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus päätöksen saatua lainvoiman. Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetäänTampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja.
SASKY koulutuskuntayhtymän jäsenkunnat ovat Huittinen, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Keuruu, Kihniö, Kokemäki, Multia, Mänttä-Vilppula, Parkano, Punkalaidun, Ruovesi ja Sastamala.
SASKY koulutuskuntayhtymän toiminta on organisoitu jäsenkuntien hyväksymän perussopimuksen mukaan. Sopimus on hyväksytty omistajakunnissa vuonna 2017. Sopimuksen mukaisesti SASKY:n tehtävänä on ylläpitää, kehittää ja järjestää peruskoulutuksen jälkeen annettavaa toisen asteen koulutusta sekä vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen koulutusta.
Kuntayhtymä ylläpitää Sasky Vammalan ammattikoulua, Sasky Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitosta, Sasky Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitosta, Sasky Huittisten ja Kokemäen oppilaitosta Huittisten ammattija yrittäjäopistoa, Sasky Mäntän seudun koulutuskeskusta, Sasky Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitosta, Sasky Ikaalisten kauppaoppilaitosta, Sasky Ammatti-instituutti Iisakkia, Sasky Tampereen palvelualan ammattiopistoa, yleissivistävää koulutusta sekä oppisopimus- ja työelämäpalveluita.
Jäsenkuntien välisellä perussopimuksella todetaan, että edellä mainittujen koulutustehtävien järjestämisvastuu on siirretty koulutuskuntayhtymälle opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaisesti. SASKY koulutuskuntayhtymän hallitus on hyväksynyt päivitetyn perussopimuksen ja esittää sitä hyväksyttäväksi jäsenkuntien valtuustoille. Ehdotettu perussopimus on vanhan sopimuksen päivitys, eikä sisällä merkittäviä muutoksia toimintaan. Sopimus päivitetään kuntaliiton mallin mukaisesti, lainsäädännön uudistukset huomioiden. Muutokset on esitelty sopimusluonnoksessa.
Liite 4 sopimusluonnos, oheisena voimassa oleva sopimus
Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy liitteen 4 mukaisesti Sasky koulutuskuntayhtymän ja jäsenkuntien välisen päivitetyn perussopimuksen luonnoksessa esitetyin muutoksin.
Kunnan hallintosäännön mukaan kunnanhallitus vastaa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Talousarvion täytäntöönpano-ohjeen mukaisesti tarkistetaan laskujen asiatarkastajat/vastaanottajat vuosittain.
Kunnassa on käytössä sähköinen laskujen hyväksymiskäytäntö. Sisäisen valvonnan varmistamiseksi, laskujen vastaanottaja ja hyväksyjä ei saa olla sama henkilö. Omia laskuja ei voi hyväksyä eikä pääsääntöisesti alainen voi hyväksyä esimiehen laskuja. Laskujen vastaanottajat/asiatarkastajat tarkistavat laskun oikeellisuuden. Vastaanottajan tulee tarkistaa tiedot tavaran tai palvelun tilaajalta. Laskujen hyväksyjän on huolehdittava, että laskussa on asianmukaiset tilimerkinnät ja muut laskutustiedot. Reklamoinnista vastaa tavaran tai palvelun tilaaja. Laskut tulee toimittaa maksatukseen välittömästi hyväksymisen jälkeen viivästyskorkojen välttämiseksi.
Liite 5 ostolaskujen vastaanottajat ja hyväksyjät
Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteessä 5 mainitut laskujen vastaanottajat ja hyväskyjät.
Lisäksi kunnanhallitus päättää, että yleinen hyväksymisoikeus varsinaisen hyväksyjän tai varahyväksyjän esteellisenä tai poissa ollessa kaikkiin kunnan laskuihin on seuraavan järjestyksen mukainen: 1. kunnanjohtaja 2. talous- ja hallintojohtaja 3. talouspäällikkö.
Varsinaisten laskujen vastaanottajien ollessa estynyt, ottaa osastopäällikkö laskut vastaan ja kunnanjohtaja tai talous- ja hallintojohtaja hyväksyy.
Kuntalain 410/2015 ja pykälän 60 §:n mukaisesti yhtymäkokousedustajat valitaan seuraavasti:
Yhtymäkokousedustajan kuhunkin kokoukseen erikseen valitsee jäsenkunnan kunnanhallitus tai jäsenkunnan valtuuston päättämä kunnan muu toimielin.
Sataedun yhtymäkokous pidetään 25.5.2023 klo 14.00 Sataedu Ulvilan auditoriossa.
Saskyn yhtymäkokous pidetään 15.6.2023 klo 16 paikka päätetään myöhemmin.
Edustajien ja varaedustajien nimet ja sähköpostiosoitteet pyydetään toimittamaan kuntayhtymän kirjaamon sähköpostiin kirjaamo@sasky.fi 23.5.2023 mennessä. Sataedun edustajat 24.5. mennessä sataedu@sataedu.fi
Kunnanhallitus nimeää Sataedun ja Saskyn koulutuskuntayhtymien yhtymäkokousedustajan ja varaedustajan.
Kunnanhallitus nimesi Sataedun koulutuskuntayhtymän yhtymäkokousedustajaksi Matti Sillanpään ja varalle Juha-Matti Markkolan.
Kunnanhallitus nimesi Saskyn koulutuskuntayhtymän yhtymäkokousedustajaksi Leila Törmän ja varalle Kirsi Jytilän.
Kuntaliitolta saadun verotuloennusteen mukaan verotuloja kertyy Kihniössä ko. ennusteen mukaan kuluvana vuonna noin 213.000 euroa enemmän kuin on budjetoitu.
Kuluvan vuoden talousarvio hyväksyttiin ylijäämäisenä 39.909 €. Kunnallisverotuotto vuonna 2022 oli 5.000.494 euroa ja ennusteen mukaan kunnallisverotuotto olisi vuoden 2023 lopussa 2.457.000 euroa. Kuluvan vuoden alusta alkaen kuntien veroprosenttia leikattiin 12,64% Sote-uudistuksen rahoituslain säädösten mukaisesti, joten aimpien vuosien luvut eivät ole vertailukelpoisia.
Yhteisöverotuotto vuonna 2022 oli 1.153.824 euroa ja ennusteen mukaan yhteisöverotuotto olisi vuoden 2023 lopussa 779.000 euroa (ero -374.824 ed.vuoteen).
Kiinteistöverotuotto vuonna 2022 oli 558.006 euroa ja ennusteen perusteella kiinteistöveron tuotto olisi 572.000 euroa (ero +14.000) vuoden 2023 lopussa.
Esityslistan mukana on kuntaliiton arvio (4/2023) kunnan verotulokertymästä vuoden 2023 osalta (liite ), jonka mukaan Kihniön kunnan verotulot 2023 yhteensä olisivat 3.808.000 euroa.
Liite 6 verotuloennuste
Kunnanhallitus merkitsee kuntaliiton verotuloennusteen tiedoksi sekä käy asiasta tarvittavan keskustelun.
Yhteishankintaratkaisulla voi hankkia kotimaan kaukoliikenteen junamatkustuspalveluja työ- ja virkamatkustuksen tarpeisiin sopimusalennuksen myötä edullisemmin.
Organisaation maksamat junalla tehtävät koululais- ja asiakasmatkat on myös mahdollista hankkia tästä sopimuksesta.
Yhteishankinnan edut:
Junalippuvarauksia voi sopimuskaudella tehdä suoraan sopimustoimittajalta tai vaihtoehtoisesti oman sopimusmatkatoimiston tarjoamien mahdollisuuksien mukaan sopimusmatkatoimistosta. Junalippuja voi maksaa joko maksuaikakortilla tai laskulla (verkkolaskutus).
Tavoite on, että sopimus on asiakkaiden hyödynnettävissä 1.1.2024 alkaen. Aikataulu tarkentuu vuoden 2023 aikana.
Sopimukseen tulee liitty viimeistään 31.5.2023. Sopimusta voivat hyödyntää vain ennen hankintailmoituksen julkaisua liittyneet asiakkaat.
Oheisena esittely
Kunnanhallitus päättää, että kunta liittyy Hanselin kilpailuttamaan Junamatkustuspalvelut 2024-2027 -puitejärjestelyyn ja valtuuttaa talous- ja hallintojohtajan tekemään liittymissopimuksen.
Kunnanjohtaja esittelee taloustilannetta kokouksessa.
Oheismateriaalina toteumavertailu
Kunnanhallitus merkitsee tiedokseen talouskatsauksen ajalta 1.1.- 31.3.2023
Kunnanjohtaja esittelee ja antaa informaatiota vireillä olevista ja valmisteluun tulevista ajankohtaisista asioista ja tapahtumista.
Kunnanhallitus käy asiasta tarvittavan keskustelun ja merkitsee asian tiedokseen.
Kunnalla on etuostolain (5.8.1977/608) 1 §:n mukaan etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista varten sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten. Etuosto-oikeus tarkoittaa kunnan oikeutta lunastaa myyty kiinteistö myyjän ja ostajan sopimasta kauppahinnasta. Etuostoa käytettäessä kunta asettuu ostajan sijaan saaden kaupan kohteena olevan alueen omistukseensa kauppakirjan mukaisilla ehdoilla.
Kunnan on lisäksi korvattava ostajalle kauppaan liittyvät suoranaiset kulut sekä suoritettava kustannuksille korkolain (633/1982) 3 §:n 2 momentin mukainen korko. Etuostolain 21 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää etuosto-oikeuden käyttämisestä. Päätös on tehtävä ja siitä on ilmoitettava kirjaamisviranomaiselle eli maanmittauslaitokselle kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksitodistamisesta.
Päätös on annettava viivytyksettä todisteellisena tiedoksiantona ostajalle ja myyjälle.
Oheisaineistona kiinteistönluovutusluettelo
Kiinteistönluovutusilmoituksia:
8 kiinteistönluovutusilmoitusta
Kunnanhallitus merkitsee kiinteistönluovutukset tiedokseen ja päättää, ettei se käytä etuosto-oikeuttaan.
Severi Ala-Katara poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.
Viranhaltijapäätökset:
Kunnanjohtaja § 7, 8
Talous- ja hallintojohtaja §
Talouspäällikkö § -
Lautakuntien ja jaostojen pöytäkirjat:
Tekninen lautakunta 3.5.2023
§ 27 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
§ 28 Pöytäkirjan tarkastajien valinta
§ 29 Poikkeamishakemus / vapaa-ajan asunnon muutos vakituiseksi asunnoksi
§ 30 Kihniön kunnan ympäristönsuojelumääräysten päivittäminen
§ 31 Yksityisteiden kunnossapitoavustukset 2023
§ 32 Kihniö Geopark Aitoneva-Käskyvuori maastoreitin pitkospuiden rakentaminen
§ 33 Talouden toteuma 1.1 - 28.2.2023
§ 34 Teknisten palvelujen palvelutuotannon vaihtoehtojen selvittäminen
§ 35 Kaavoituskatsaus
§ 36 Muut asiat
Kunnanhallitus merkitsee viranhaltijapäätökset ja pöytäkirjat tiedokseen sekä päättää, ettei se käytä otto-oikeuttaan.
1. Pirkanmaan ELY: Työllisyyskatsaus maaliskuu 2023 ; Kihniön työttömyysprosentti 7,4
2. Sisä-Suomen Poliisilaitos: Poliisin neuvottelukunnan pöytäkirja 13.4.2023
3. Kankaanpään kaupunki: Pöytäkirjanote Maksajavirastosopimuksen päivittäminen
4. Kankaanpään kaupunki: Pöytäkirjanote Maaseutuhallinnon tilinpäätös ja toimintakertomus 2022
Kunnanhallitus merkitsee ilmoitusasiat tiedoksi.